Proizvodnja sadnica i sadnog materijala
Smederevka

Smederevka

SMEDEREVKA se smatra autohtonom sortom Srbije. Vrlo je rodna sorta, u nekim slučajevima pri intezivnom uzgoju i nezi može dati i preko 25.000 kg. grožđa po hektaru. Grozd je srednje krupan do krupan, kupast, poluzbijen. Bobica je krupna, okrugla ili blago izdužena, svetlozeleno žute boje na ukusu je malo nakisela.Sazreva u četvrtoj epohi, vrlo pozna sorta. Srednje je otporna na bolesti i dosta osetljiva na niske temperature. Grožđe nakupi i do 20% šećera, a pri tome zadržava visoke kiseline, 8-10 grama po litri pa i više. Uz neutralni ukus, visoke kiseline su glavne prednosti sorte koja je pogodna za sve vidove kupaže. Sem toga, grožđe dobro podnosi transport zahvaljujući rskavom mesu, pa se koristi za potrošnju u svežem stanju i deluje osvežavajuće. Smederevka je laka sorta za podizanje i eskploataciju. Nije posebno zahtevna u smislu zemljišta, dobro podnosi sve vrste špalirnog uzgoja, a rezidba na kondir se preporučuje na 3-4 okca, a luk na 6-8 okaca. grozdovi su prosečne težine 150-300 grama, koeficijent rodnosti 1,4-1,8.
Posebna prednost za rezače je ta što je izuzetno meka za rezidbu, i oštećeni delovi loze se vrlo brzo obnavljaju, pod uslovom da je i kondicija vinograda dobra.
Ova sorta daje grožđe veoma dobrog kvaliteta od koga se proizvode dobra stona vina. Vina dobijena od smederevke su prijatnog i osvežavajućeg ukusa, a još su bolja kada se kupažiraju sa kvalitetnim vinima rizlingom, semijonom ili belim burgundcem.
Neki stručnjaci smatraju da je veoma pogodna i za spravljanje penušavih vina. Imamo utisak da ovoj sorti nije data prava šansa da iskaže sve svoje kvalitete.

Kasno sazrevanje
PODLOGE:Berlandieri X Riparia: KOBER 5BB; GM 13-45-5; SO4; SO4 762; SO4 102 TELEKI 5C
Berlandieri X rupestris: PAULSEN 1103