Proizvodnja sadnica i sadnog materijala
Merlot Noir1

Merlo

Merlo (fr. Merlot) – Od ovog grožđa se pravi najskuplje crno vino na svetu – Chateay Petrus. Ima velika zrna sa tankom kožom, ukus ima tragove borovnice i mente. U zavisnosti od klona, masa grozda varira u širokim granicama od 40 do 150 grama. Da bi se postigli zadovoljavajući prinosi, treba je orezivati dugo na lukove sa 10 do 12 okaca. Najviše joj odgovara špalirski sistem gajenja i stablo u obliku visokih kordunica.

Da bi se dobio visok kvalitet grožđa, sortu Merlo treba gajiti na rastresitim, umjereno plodnim, toplim i krečnim zemljištima. Sorta je srednje osjetljiva na plamenjaču i pepelnicu, a relativno otporna na sivu trulež. Merlo se svrstava u grupu veoma otpornih sorti na zimske mrazeve, zimska okca izmrzavaju na -26 do -28°C.

Sok sazrelog grožđa sadrži mnogo šećera najčešće od 20 do 24%, ali i dosta ukupnih kiselina, od 7 do 9 g/l. Grožđe se koristi za proizvodnju vrhunskih i kvalitetnih crnih vina. Vina su lijepo obojena, harmonična, veoma osvježavajuća i imaju specifični sortni ukus i miris. Vina Merloa se svrstavaju u red najkvalitetnijih crnih vina svijeta i kao takva su veoma cijenjena i tražena na tržištima vina.

Srednje kasno sazrevanje
PODLOGE:Berlandieri X Riparia: KOBER 5BB; GM 13-45-5; SO4; SO4 762; SO4 102 TELEKI 5C Berlandieri X rupestris: PAULSEN 1103