Proizvodnja sadnica i sadnog materijala
Passe Crassane

Krasanka

Krasanka je sorta poreklom iz Francuske. Spada u kasne zimske sorte, a za berbu dozreva oko 55 dana nakon Viljamovke, u prvoj polovini oktobra. Za jelo stiže početkom novembra. Rađa krupnim do vrlo krupnim plodovima težine 270 do 340 g. Plodovi su okruglasto spljoštenog jabučastog oblika. Imaju debelu, hrapavu i suvu kožicu. U vreme berbe su svetlo-maslinaste boje koja dozrevanjem prelazi u zelenkasto-žutu tj. slamnato-žutu. Po površini kožice ravnomjerno su raspoređene rđaste lenticele.

Meso je žućkasto-belo, srednje fine teksture sa sitnim i srednje krupnim sklerenhimskim stanicama. Sočno je, potpuno topivo, slatko-kiselog ukusa, zbog prevladavajućih kiselina malo neskladnog, ali punog ukusa, nenametljive arome i blagog mirisa.

Kasno sazrevanje
PODLOGE: BA 29; MA; MC; Pyrus communis